Naša zemlja vekovima je bila na meti osvajača, često pod okupacijom tuđinskih vladara i kultura, na raskršću puteva kojima su prolazili i trgovački karavani, pa je u amanet dobila neobičnu mešavinu starogrčke, vizantijske, istočnjačke, austrougarske, francuske i ruske gastronomske zaostavštine.

Prema šturim ali ipak dovoljnim podacima, koji su nam danas na raspolaganju, sa sigurnošću možemo da tvrdimo da srpska kuhinja seže u daleku prošlost. To nam daje mogućnost da razmišljamo o istoriji srpske gastronomije kao o kontinuiranom procesu, koji je na kraju dao rezultat zvani srpska nacionalna kuhinja.

Zbog toga možda i postoji toliko nedoumica i među profesionalcima, i među građanima, i među turistima ‒ šta je zapravo srpska kuhinja: da li ono što se svakodnevno priprema u domaćinstvima ili ono što je ispisano u receptima i štampano u raznim knjigama. Tako osmišljena, ona postaje temelj ugostiteljske i turističke ponude Srbije, svojevrstan brend, koji će moći da se promoviše.

Autor se potrudio da javnosti u ovoj knjizi predstavi sve rezultate istraživačkog rada. Svest da o ishrani srpskog naroda kroz istoriju ne posedujemo mnogo pisanog materijala predstavlja razlog više da se ova tema obrađuje postupno i temeljno.

O ovoj temi autor govori ne samo da bi uvidom u recepte jela naših predaka zadovoljio našu radoznalost i konačno ih zapisao i popisao, već i zbog toga da bi što više njih ponovo postalo deo naše svakodnevne ishrane i ponude restorana i hotela. Posle toliko godina neki specijaliteti ponovo će, nadam se, zamirisati u našim kuhinjama.

Uroš Urošević, master šef, rukovodilac za odnose sa Horeca kupcima, kompanije METRO Cash & Carry