Prilikom upoznavanja drugih kultura, potpuni utisak stičemo tek onda kada uz znanja o njihovoj istoriji, umetnosti i tradiciji, osetimo ukus nekog nacionalnog jela. Tradiciju i običaje jednog naroda veoma dobro oslikavaju upravo mirisi i ukusi domaće hrane. Velikim delom, ona je i obeležje nacionalnog identiteta.

Naš narod krajem 19. i početkom 20. veka dobio je brojne štampane kuvare. Među njima je i Kuvar zaboravljenih jela dr Bele Štajnbaha i Ane Rečej, objavljen u Velikom Bečkereku 1914. godine.

Danas, vek kasnije, Miodrag Ilić proveo je godinu dana istražujući koja su to tradicionalna domaća jela srpske kuhinje. (portal I love Zrenjanin, 03.06.2018.)

Zašto je srpska kuhinja tako specifična?

Zato što predstavlja jedinstvenu zbirku kulturne i kulinarske različitosti naroda i istorije, nastale proteklim vekovima… Mešavina turske, grčke, bugarske, mađarske kuhinje i ostalih, čini je bogatom i različitom.

Kome je ova knjiga namenjena?

Svima! Turistima, bilo da planiraju da odmor provedu u Srbiji, ili da Srbiju posete zbog posla. Dijaspori, da se svi koje greje “Sunce tuđeg neba…”, podsete na neka od zaboravljenih jela i “nahrane” svoju nostaligiju, kao i da sa velikim ponosom poklone primerak knjige nekoj dragoj osobi, da bi pokazali iz kakve zemlje dolaze. Iskusnim kuvarima, a i neiskusnim početnicima, koji će imati priliku da isprobaju svoje znanje, nakon čitanja ove knjige.

Knjiga će sadrži 109 recepata iz svih krajeva Srbije, geografski podeljeno: severna Srbija (Vojvodina), istočna Srbija, južna Srbija, zapadna Srbija, centralna Srbija, Kosovo i Metohija. Uz činjenicu da se, u suštini, svi regioni dosta preklapaju, ali, imaju i svojih posebnosti.

Primeri posebnosti ovih krajeva, u današnje vreme: Vojvodinu karakterišu testa – hlebovi, štrudle, rezanci, kao i razne vrste prerađevina od mesa. U centralnoj Srbiji karakteristične su pite zeljanice, kao i prase na ražnju. Posebnost zapadne Srbije je sušeno meso, a u planinskim krajevima neizostavna su jela od jagnjetine. Kuhinju istočne Srbije odlikuju suve čobanske pite, kuvana jagnjetina u mleku, sušeno meso od divlje svinje, janjija s tri vrste mesa i i raznim povrćem, homoljski kačamak. Na jugu Srbije veoma popularna jela su meso sa roštilja ili ražnja, pogotovo čuveni leskovački specijaliteti sa roštilja. Ali, primera radi, dobru zeljanicu, poješćete u svim krajevima Srbije.

Knjiga je odštampana na dva jezika, srpskom i engleskom. Osim pomenutih 109 recepata, u knjizi se može pročitati kratak istorijat kulinarstva u Srbiji kao i o značaju tradicionalnog pripremanja hrane na ljudsko zdravlje.

Biće nam veoma veliko zadovoljstvo da ovu knjigu podelimo sa vama!

Tehnički podaci:

Format: 165 x 205 mm
Broj strana: 344 strane + tvrde korice + forzec
Papir: 96 strana: 90 gr šamoa papir; 248 strana: 120 gr ofsetni papir
Korice: kaširana lepenka 2 mm
Forzec: 160 gr ofsetni papir
Štampa: 80 strana dvobojno; 260 strana kolorno; korice kolor; forzec kolor;
Plastifikacija: sjajno korice 1/0
Dorada: tvrd povez, okrugla rikna, tabaci šiveni koncem
Pakovano u termoskupljajuću foliju.
Težina knjige je oko 860 g.

CIP – Каталогизација у публикацији – Народна библиотека Србије, Београд
641.5(=163.41)(083.12)
ИЛИЋ, Миодраг, 1960-
Традиционални рецепти домаће српске кухиње / Миодраг Илић ; [фотографије Кристина Гашпар … [и др.] ; илустратор Душан Павлић ; предговор Слађана Шобајић ; превод на енглески Жељко Станимировић]. – Београд : Linkom-PC, 2018 (Београд : Алта Нова). – 341 стр. : илустр. ;
21 cm
На спор. насл. стр.: Traditional Serbian food and recipes. – Упоредо срп. текст и енгл. превод. – Тираж 1.000. – Предговор: стр. 15-21.

ISBN 978-86-900340-0-0

a) Куварски рецепти, српски
COBISS.SR-ID 261177612

Miodrag Ilić
autor
član UNS (Udruženje novinara Srbije)

Linkom-PC doo, Novi Beograd, Omladinskih brigada 83. Sva prava zadržana. All rights reserved.