Reč autora

Poštovani čitaoci,

Pred vama je knjiga o tradicionalnim receptima domaće kuhinje. Termin „srpski” iz punog naziva knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, geografska je odrednica, što znači da su u knjizi prezentovani recepti za koje postoje pouzdani dokazi da su bili pripremani krajem 19. i početkom 20. veka, odnosno pre Drugog svetskog rata, na teritoriji tadašnje države Srbije.

Potrudili smo se da vam u ovoj knjizi prikažemo kako najpopularnija tako i potpuno nepoznata jela, a sve kako bismo vam dočarali jedno prošlo vreme kada industrijalizacija, vizuelna prezentacija i marketing nisu imali presudni uticaj na kulturu ishrane.

Ovom knjigom ne želimo da postavljamo standarde i definišemo koji su „originalni” tradicionalni recepti, a koji to nisu. Po našem skromnom mišljenju, tako nešto ne postoji. Svaki od navedenih recepata je jednom neko izmislio i time je pokrenuo neprekidnu istoriju njegovog razvoja, sa svim promenama i nadogradnjama koje se podrazumevaju do današnjeg doba, a sigurni smo i u budućim vremenima. Prema našim analizama, ne postoji ni jedan jedini recept koji nije pretrpeo makar malu izmenu ili nadogradnju. Takođe, ne postoji nijedno mesto u Srbiji, niti ijedna kuća, porodica i domaćica, koji neće ljubomorno braniti kvalifikaciju: „Moj recept je jedini originalan, to o čemu vi pričate nije originalni recept!”

Ovo naše putovanje kroz gastronomiju prostora stare Srbije je, znamo, veoma kratko i svedeno. Za života svakog od nas nema dovoljno vremena ni prostora, gde bi se sve to moglo na valjan način opisati. Trebalo bi zaviriti u posebnost svakog regiona, svakog kraja, svakog mesta, svakog domaćinstva, svake domaćice i iskazati dužnu pažnju i poštovanje istoriji, kulturi i posebnostima svakog od njih.

Istraživanje i rad na ovoj knjizi trajali su nepunih godinu dana, a privedeni su kraju uz veliku pomoć saradnika i prijatelja ovog projekta. Posebnu zahvalnost svima iskazujem kompletnom listom na kraju ove knjige.

Za sve one koji žele da se na bilo koji način ubuduće bave ovom materijom, da sačuvaju deo tradicije od zaborava, moramo za kraj citirati reči dr Jovana Erdeljanovića iz uvoda u knjigu Srpska narodna jela i pića:

„Onima koji bi se prihvatili ovoga posla (očuvanja jela i pića od zaborava prim. aut.) – naročito preporučujem da tragaju za onim načinima u gotovljenju jela i pića, koji su vrlo prosti ili starinski, te su se ili već sasvim izgubili i samo ih možda pamte stariji ljudi ili se njima služe jedino pastiri, radnici, sirotinja i sl.”

Važna napomena svima koji požele da se oprobaju u kulinarskim veštinama pripremajući jela prema receptima iz ove knjige:

– Sastojci nisu mereni apotekarskom preciznošću!

– Sastojci koje smo mi koristili mogu se bitno razlikovati po kvalitetu, volumenu i težini od sastojaka kojima vi raspolažete!

– Isprobavajte, menjajte, prilagođavajte!

– Pronađite onaj odnos i onaj završni ukus i kvalitet koji vas ispunjava zadovoljstvom i srećom!

– Ova knjiga je napisana da vas mirisima i ukusima podseti na tradiciju, detinjstvo, rodni kraj, rodnu kuću… Da pronađete INSPIRACIJU i da UŽIVATE! Prijatno vam bilo!

Za početak čitanja, hvala vam od srca što ste kupili ovu knjigu i što nam pomažete da se jedan deo naše kulture sačuva od zaborava!

Miodrag Ilić
Beograd, oktobar 2017