Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje


Na Beogradskom sajmu održana je prezentacija projekta i knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, u organizaciji Privredne komore Srbije i uz zvaničnu podršku PKS ovom projektu. Prezentacija je održana na 15. sednici Grupacije za ruralni turizam, koju je predstavio Miodrag Ilić, odgovorni urednik portala Recepti i Kuvar online (https://recepti-kuvar.rs).

Kada neko kaže “sarma” , “vanilice”, “baklava”, “pogača”, “zeljanica”, “pihtije”… to u Srbiji odmah budi sećanja i vezu sa tradicijom. Tradicija srpske kuhinje je veoma stara. Jedan od najstarijih srpskih kuvara bio je Srbski kuvar jeromonaha manastira Krušedol, Jerote Draganovića, štampan 1865. godine na staroslovenskom jeziku. A jedan od najučenijih ljudi krajem 19. i početkom 20. veka, Sima Trojanović (etnolog, upravnik Etnografskog muzeja), 1896. godine objavio je knjigu Starinska srpska jela i pića.

Lista ovakvih starih zbirki recepata, kuvara, knjiga običaja, dosta je dugačka. Ove knjige predstavljaju našu osnovnu motivaciju i pokretačku snagu da započnemo i završimo ovaj projekat, sa osnovnom idejom: sačuvati od zaborava deo kulinarske i kulturne baštine naših predaka. U ovoj knjizi pronaćićete mnoga stara jela, koja se danas nalaze na granici zaborava, koja se mogu veoma retko poručiti u restoranima, a retko se spremaju i u krugu porodice.

Zašto je srpska kuhinja tako specifična?

Zato što predstavlja jedinstvenu zbirku kulturne i kulinarske različitosti naroda i istorije, nastale proteklim vekovima… Mešavina turske, grčke, bugarske, mađarske kuhinje i ostalih, čini je bogatom i različitom.

Novac koji ćemo dobiti kao podršku za ovaj projekat, iskoristićemo za pripremu, dizajn, prevod i štampanje ove knjige. Broj naših saradnika, koji nesebično učestvuju u pripremi ove knjige već je veliki: oni sa nama dele svoje ideje, fotografije, recepte iz starih porodičnih kuvara…

Kome je ova knjiga namenjena?

Svima! Turistima, bilo da planiraju da odmor provedu u Srbiji, ili da Srbiju posete zbog posla. Dijaspori, da se svi koje greje “Sunce tuđeg neba…”, podsete na neka od zaboravljenih jela i “nahrane” svoju nostaligiju, kao i da sa velikim ponosom poklone primerak knjige nekoj dragoj osobi da bi pokazali iz kakve zemlje dolaze. Iskusnim kuvarima, a i neiskusnim početnicima, koji će imati priliku da isprobaju svoje znanje, nakon čitanja ove knjige.

Knjiga sadržaće više od 100 recepata iz svih krajeva Srbije, geografski podeljeno: severna Srbija (Vojvodina), istočna Srbija, južna Srbija, zapadna Srbija, centralna Srbija. Uz činjenicu da se, u suštini, svi regioni dosta preklapaju, ali, imaju i svojih posebnosti.

Primeri posebnosti ovih krajeva, u današnje vreme: Vojvodinu karakterišu testa – hlebovi, štrudle, rezanci, kao i razne vrste prerađevina od mesa. U centralnoj Srbiji karakteristične su pite zeljanice, kao i prase na ražnju. Posebnost zapadne Srbije je sušeno meso, a u planinskim krajevima neizostavna su jela od jagnjetine. Kuhinju istočne Srbije odlikuju suve čobanske pite, kuvana jagnjetina u mleku, sušeno meso od divlje svinje, janjija s tri vrste mesa i i raznim povrćem, homoljski kačamak. Na jugu Srbije veoma popularna jela su meso sa roštilja ili ražnja, pogotovo čuveni leskovački specijaliteti sa roštilja. Ali, primera radi, dobru zeljanicu, poješćete u svim krajevima Srbije.

Knjiga je na dva jezika, srpskom i engleskom. Osim pomenutih 100 recepata , moćićete pročitati o istorijatu kulinarstva u Srbiji i o značaju tradicionalnog pripremanja hrane (ispod sača, krčkanje, kuvanje, dinstanje…) na ljudsko zdravlje.

Biće nam veoma veliko zadovoljstvo da ovu knjigu podelimo sa vama!