Promocija knjige “Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje”


Promocija knjige “Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje”

Podrška očuvanju tradicije i nematerijalne kulturne baštine Srbije

Beograd, 23. maj 2018. godine – U METRO HoReCa Centru održana je promocija knjige “Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje”. Ovo posebno delo govori o pripremanju hrane sa svim svojim kulturološkim, zdravstvenim i istorijskim aspektima i predstavlja podršku očuvanju tradicije i nematerijalne kulturne baštine Srbije.

Knjiga Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje
Knjiga Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje

Autorski tim čine: Miodrag Ilić, autor knjige; profesor Dr Slađana Šobajić, autor predgovora i stručni saradnik; Kristina Gašpar, stručni saradnik i gastro urednik; Snežana Kitanović, stručni saradnik.

Projekat prikupljana tradicionalnih recepata i objavljivanja knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, podržala je kompanija METRO Cash & Carry Srbija, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

“Za nas kao instituciju veoma je važno da prepoznamo ovakve projekte, koji imaju veliki značaj za turizam i ugostiteljstvo. Knjiga je važna za sve one koji uživaju u hrani i istoriji, za sadašnje i buduće generacije u zemlji, ali i van nje. Verujemo da će ova knjiga motivisati ugostitelje da uvrste neki od specijaliteta u ponudu. Hvala još jednom što ste nas uključili u ovaj projekat”, rekla je ovom prilikom Tijana Maljković, sekretar Udruženja za turizam Privredne komore Srbije.

Promocija knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje - Tijana Maljković
Promocija knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje – Tijana Maljković

Čitaoci će u ovoj knjizi moći da pronađu mnoga stara jela, koja se danas nalaze na granici zaborava, koja se mogu veoma retko poručiti u restoranima, a retko se spremaju i u krugu porodice.

“Autor se potrudio da ovom knjigom javnosti predstavi sve rezultate istraživačkog rada. Svest da o ishrani srpskog naroda ne posedujemo mnogo istorijskog, pisanog materijala, predstavlja razlog više da se ova tema obrađuje postupno i temeljno. METRO je prepoznao značaj ovog projekta koji je u direktnoj u vezi sa poslovanjem kompanije i pružio podršku autoru Miodragu Iliću da sačuva od zaborava deo kulinarske baštine naših predaka“, rekao je Uroš Urošević Rukovodilac za odnose sa HoReCa kupcima u METRO Srbija i recezent knjige “Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje”.

Promocija knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje
Promocija knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje

Knjiga sadrži oko 100 recepata iz svih krajeva Srbije, geografski podeljeno: severna Srbija (Vojvodina), istočna Srbija, južna Srbija, zapadna Srbija i centralna Srbija. U knjizi je opisan i kratak istorijat kulinarstva u Srbiji, kao i o značaju tradicionalnog pripremanja hrane (ispod sača, krčkanje, kuvanje, dinstanje…) za ljudsko zdravlje. Knjiga je objavljena na dva jezika, srpskom i engleskom.

Metro Cash & Carry Srbija logo
Metro Cash & Carry Srbija logo