Radio Mladost, Kanal K, intervju sa autorom knjige Miodragom Ilićem


Predstavljanje knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje na radio Mladost, Kanal K, Arau (Aarau), Švajcarska, intervju sa autorom knjige Miodragom Ilić. Razgovor vodila Marica Stanišić, novinarka radio Mladosti.

Radio Mladost: Posle zanimljivog Đorđa Balaševića ide i razgovor o kuhinji, zbog toga mi večeras pričamo sa gospodinom Miodragom Ilićem, koji je autor knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje. Gospodine Iliću, dobro veče, dobro došli na talase radija Kanala K.

Miodrag Ilić: Dobro veče, hvala vam na pozivu.

Radio Mladost: Recite nam, otkud ideja za takvu knjigu?

Miodrag Ilić: Evo ovako, mi smo pokrenuli sajt Recepti i Kuvar online pre 4, 4 i po godine, i onda je, otprilike, krajem 2016. godine se rodila ideja da napravimo nešto ovako. Realizacija knjige i, uopšte, istraživački rad oko knjige je trajao skoro dve godine.

Radio Mladost: Recite mi, koliko knjiga obuhvata recepata?

Miodrag Ilić: U knjizi možete pronaći 109 tradicionalnih recepata. E tu moram malo da razjasnim šta su to tradicionalni recepti a šta su starinski recepti. Tradicionalni recepti su, prema međunarodnoj strandardizaciji, za koje postoje pouzdani pisani zapisi, a koji su nastali do Drugog svetskog rata. U radu na knjizi sam koristio knjige koje su pisali stari srpski etnolozi, Simo Trojanović, dr Jovan Erdeljanović, krajem 19. i početkom 20. veka.

Radio Mladost: Ako se ne varam, postoji grupisanje u knjizi po regionima? Odnosno, ono što je karakteristično za severnu Srbiju, istočnu Srbiju…

Miodrag Ilić: Da, potrudili smo se da napravimo neku selekciju po regionima. Međutim, znate već kako je to, život je nešto potpuno drugačije, mnogi recepti se preklapaju, tako da možete naći sarmu u svakom regionu. Napravljena je podela, ali, u zaglavlju svakog recepta stoji gde se on još može pronaći kao neko od glavnih jela, da tako to kažemo.

Radio Mladost: Da, u kojim regionima je, da tako kažemo, još zastupljen.

Miodrag Ilić: Tako je.

Radio Mladost: Knjiga je napisana i na srpskom i na engleskom jeziku, ako se ne varam.

Miodrag Ilić: Jeste, knjiga je urađena dvojezično, srpska verzija je na ćirilici, a engleska, naravno, na latinici. Zašto je to tako urađeno? Mi smo knjigu koncipirali tako, da osim domaće čitalačke publike, bude namenjena i nekoj stranoj publici, da tako kažemo. Jedna od fokusnih grupa je i dijaspora. Da ova knjiga može da se pokloni nekom prijatelju u inostranstvu, da se, eto, pokaže odakle potičeme i kakva je tradicija naše zemlje.

Radio Mladost: I, uostalom, ukoliko im se nešto svidi, što probaju kod nas, da mogu da probaju i sami da naprave.

Miodrag Ilić: Tako je.

Radio Mladost: Recite mi, kako, onda, naši ljudi da kupe vašu knjigu?

Miodrag Ilić: Knjiga se, trenutno, prodaje u Srbiji, mada, može da se poruči i za inostranstvo preko sajta mikroknjiga.rs. To je firma koja postoji tridesetak godina i rade prodaju i isporuku svih knjiga za inostranstvo. Na naslovnoj strani sajta je preporuka za našu knjigu, tako da može na to da se klikne, da se plati i poruči za bilo koji kraj sveta.

Radio Mladost: Znači, Mikroknjiga, tako smo rekli?

Miodrag Ilić: Da, mikroknjiga.rs. Može se tu poručiti za inostranstvo. Inače, u Srbiji, knjiga se prodaje u svim većim knjižarskim lancima, sada da ne pravimo reklamu…

Radio Mladost: Da, oni koji čitaju knjige, otprilike znaju koji su to.

Miodrag Ilić: Jeste, tako je.

Radio Mladost: Samu knjigu je podržala i Privredna komora Srbije, jel’ tako?

Miodrag Ilić: Da, podržala je Privredna komora Srbije. Ja sam se njima obratio odmah, na početku tog istraživačkog rada. Napisao sam jedan mali elaborat kako će sve to izgledati i naišao sam na stvarno veliku podršku Udruženja za turizam Privredne komore Srbije, jer je bilo kakva zaštita tradicije, tj. nematerijalne kulturne baštine, jako podržana na svetskom nivou od strane UNESCO-a. Sve ovakve aktivnosti se smatraju, osim zaštitom tradicije, ujedno i šansom za razvoj turizma odgovarajućeg regiona, tj. zemlje, u ovom slučaju, dakle, naše zemlje – Srbije.

Radio Mladost: I sada, za sam kraj, vaš predlog: šta spremiti iz vaše knjige?

Miodrag Ilić: Ja imam nekoliko omiljenih jela, jedno od njih je prpeć. To je jedna stara pita iz vranjansko – surduličkog kraja, koja se pravi od lisnatog testa, koje se napravi malo veće od tepsije. Pa se, onda, filuje sirom i zatvori se tako da ostane otvorena malo, u sredini. Ta pita se u zapadnoj Srbiji, vrlo slična ovoj, još zove i „gologlavica“, zato što je, eto, „gole glave“ u sredini.

Radio Mladost: Još jednom da ponovimo: mikroknjiga.rs, gde naši slušaoci mogu da poruče knjigu. Mi vam želimo puno uspeha i hvala vam što ste bili naš gost.

Miodrag Ilić: Hvala i vama, još jednom, na pozivu i nadam se da će svako naći nešto za sebe u ovoj knjizi i da pročita – i da spremi, pogotovo.

Radio Mladost: Nadamo se i mi, hvala vam.

27.09.2018. Radio Mladost, Kanal K, razgovor vodila Marica Stanišić

Radio Mladost, Fejsbuk stranica

Radio Mladost, Kanal K, intervju sa autorom knjige Miodragom Ilićem (AUDIO ZAPIS)