Da li znate šta je sirac?


Autor knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, Miodrag Ilić, na predavanju koje je održao na VIII Balkan Cheese festivalu, pokrenuo je pitanje: da li znate šte je sirac?

Šta je sirac?

Tokom predavanja Stara jela od sireva i mlečnih proizvoda (beli smok) kao deo nematerijalne kulturne baštine, autor knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, Miodrag Ilić, dao je objašnjenje šta je sirac.

„U zapadnoj Srbiji ima jedna naročita vrsta sira pod imenom sirac, koji u narodnim običajima ima isti značaj, što i jaja za Uskrs, jer se jede samo na Petrov dan rano izjutra. Sirac se siri ovako. Čim se donese mleko ispod krave, odmah se tako nevareno podsiri, pa se onda gruda u surutci kraj vatre greje a rukom gnječi dok se sa svim ne užilavi, pa se onda izvadi iz surutke i turi u vrelu vodu, pa se mesi i savija dok se ne načini pogačica. Za tim se ozgo išara ukrsnicama i na suncu dva dana suši, pa je tada gotov. Negde sirac spletu u obliku pereca“ (Starinska srpska jela i pića, Sima Trojanović, 1896.)

Starinska srpska jela i pića, Sima Trojanović, 1896.)
Starinska srpska jela i pića, Sima Trojanović, 1896.)

O sircu, tj. o sircima, zapisano je i u knjizi Srpska narodna jela i pića, uredio dr. Jovan Erdeljanović, 1908., Srpska narodna jela (s prilogom o pićima) u Levču i u Temniću, Stanoje M. Mijatović:

„Za Petrov-dan prave se od sira sirci. To se radi ovako. Omuženo (nevareno) mleko podsiri se, kao što smo napred kazali, pa se ostavi da tako prenoći. Ujutro se ocedi surutka, pa se od one grudve uzima parče po parče i između dlanova rašljepka u vidu kolačića (4-5 santimetara u prečniku). U tiganju se sada zagreje surutka (ali ne sme da ključa) i u nju se meće sirac po sirac.  Tu se prevrne nekoliko puta, pa kad se užuti, vadi se i meće na sovru, tepsiju ili lopar i suši na suncu. Kad se dobro osuše, ostavljaju se i na Petrov-dan daju deci, koja ih smatraju za veliku poslasticu. Ponegde se ovi sirci na isti dan uzajamno raznose iz kuće u kuću po susedstvu i rodbini. – Sirci se obično prave na Ivanj-dan (24. juna).”

Nas interesuje da li znate nekoga ko još priprema sirac, sirce na ovaj tradicionalni ili neki drugi način za Petrovdan? Javite nam da ga posetimo!

Starinska srpska jela i pića, Sima Trojanović, 1896.)“ width=“681″ height=“452″ /> Starinska srpska jela i pića, Sima Trojanović, 1896.)[/caption]About sirac there is the story which is written in the book Srbian dishes, edited by dr. Jovan Erdeljanovic, 1908.:

„They make sirac from not boiled milk for Peter’s Day. It’s like this. Not boiled milk spreads, as we have been told before, so it is left to stay overnight. In the morning, a whey is fried, and from that clump it takes a piece in a piece and between the palm-handles in the shape of a cookie (4-5 centimetres in diameter). In the dew, the whey is warmed up now (but he can not make a key) and cheese is cheeseed in it. It turns over there several times, so when it is shaken, it takes off and bows on the enemy, the tepsia (casserole dish) or the racket and dries in the sun. When they dry well, they are left and given to the children’s day, which they consider a great treat. In the middle of the day, these sirci are mutually dividing from house to house by neighbourhood and relatives on the same day. – sirci are usually made on Ivanj-dan (June 24th) (Ivan’s Day). “

Do you know anybody who still prepares sirac (sirci) on mentioned traditional ways for peter’s day? Please let us know about it in order to visit her or him!